Somogyi Ferenc

Beküldte: migeza, 2013-01-17 21:14:05 | 0 Hozzászólások  | Címkék:

Bemutatkozó rovatunk következő vendége Somogyi Ferenc, aki a New York Café által támogatott Kávéházi Történet Helyszíni Szépírói Versenyt nyerte meg az Új cipő című alkotásával.
 
Szeret kávéházba járni?

Somogyi FerencA valódi kávéházi hangulatot csak felnőttkoromban ismerhettem meg. De egész fiatalságom olyan helyeken telt, ahol mindig kávéillat volt a levegőben. Szüleim folyton kávét ittak, nagyapám még lefekvés előtt is felhörpintett egy feketét. Barátaimmal kávézókban találkoztunk, ott írtuk, majd olvastuk fel egymásnak első verseinket. Aztán a rendszerváltás után ismertem meg az igazi kávéházakat. A századforduló hangulatával. Amikor helytörténeti összeállításokat készítettem a belvárosi kábeltelevíziónak. Aztán Csemer Géza író-rendező kérésére a Centrál Kávéházban forgattuk a róla szóló portréműsort. Neki ott az egyik ablak melletti asztal volt a törzshelye. A riportot azonban az előtt a fal előtt készítettük, amelyen a századforduló költőinek-íróinak karikatúrája látható. A művész jól érezte magát, ömlött belőle a szó, engem pedig furcsa érzés kerített hatalmába, amelyet a helyszíni íróversenyen is megörökítettem. A sok irodalmi nagyság felém magasodott, és szinte agyonnyomott.

0 comments | A teljes bejegyzés

Gönczi Judit

Beküldte: admin, 2012-09-03 20:32:24 | 0 Hozzászólások  | Címkék:

A nyár végével folytatjuk Bemutatkozó rovatunkat. Gönczi Juditot kérdeztük, hogy emlékszik vissza a Kálnoky pályázatra, miért pzózával indult. Judit a Víz, tűz, Föld, levegő című írásával szerzett megosztott második helyezést a Kálnoky pályázaton.

Csillagrácsok és Kálnoky, hogy kapcsolódik a kettő?

Az az igazság, hogy én Kálnoky Lászlóról mint műfordítóról hallottam a pályázatot megelőzően, nem tudtam, hogy saját versei is vannak. Azt a verset, amelyet a kiírásban felidéztek, akkor olvastam először, amikor elhatároztam, részt veszek a megmérettetésben, de természetesen nem reméltem, hogy a díjazottak között leszek. Aztán napokig visszhangzott a fejemben az a megadott két sor,mert a vers nagyon megtetszett, és állandóan gyerekkori emlékek jöttek elő, olyanok is, amelyekről azt hittem, rég elfelejtettem már őket. Olvastam egy picit Kálnoky László életéről, nem sokat, de mégis, és ott szerepelt, hogy a költő publikált a Magyar Csillagban, és még műve is jelent meg Lázas csillagon címmel. Nem ismerem, de úgy képzeltem, a lázadó ember, aki akár a csillagokig is eljuthatna, épp ott ütközik akadályba. Kedvenc együttesemet hallgatom állandóan, így amikor egyszer írás közben hirtelen megütötte a fülem az ezerszer hallott dal egyik szava, tudtam, hogy ez lesz a jeligém. A szabadság számomra is nagyon fontos, még ha nevetségesek is az elérésére irányuló törekvéseim.

0 comments | A teljes bejegyzés

Kölüs Lajos

Beküldte: admin, 2012-06-05 22:14:24 | 0 Hozzászólások  | Címkék:

Kölüs Lajost, a Mustármag és Levendula című kötet szerzőjét kérdeztük az indulásáról, kötetéről és azon irodalmi körökről, melyeknek tagja. Lajos a Kálnoky pályázaton megosztott harmadik helyezést ért el Ónagymama fényképe című versével.

Mióta foglalkozik írással? Beszélne pár szót irodalmi munkásságáról?

Tizennégyéves korom óta írok verseket. Publikálni csak 2008-tól kezdtem, a Magyar Naplóban jelent meg először versem, majd később az Új Dunatájban, Parnasszusban, Kalligramban. Verskötetem 2011-ben jelent meg a Parnasszus kiadásában.

Úgy tudom, több irodalmi körnek is tagja. Mesélne erről egy kicsit?

Marnó János szemináriumára jártam 2007-től. 2007/2008-ban végeztem el a Magyar Író Akadémiát, Kukorelly Endre szemináriumi csoportjába kerültem. Később alakult meg az ő vezetésével az Erlin Páholy, amelynek a mai napig aktív tagja vagyok. Párhuzamosan részt vettem Turczi István szemináriumán, és a törzstagok 2011-ben alapították meg a FILTER író csoportot, amelynek azóta is tagja vagyok.

0 comments | A teljes bejegyzés

Marton-Ady Edina

Beküldte: migeza, 2012-05-24 19:34:07 | 0 Hozzászólások

A Bemutatkozó rovatunkban elsőként Marton-Ady Edinát kérdeztük többek között a Kálnoky pályázatról, Ady Endréhez kötődő rokonságáról, és irodalomról alkotott nézeteiről. Edina a Kálnoky pályázaton megosztott harmadik helyezést ért el UMI című novellájával.

A Kálnoky pályázaton JADE jeligéjű pályázatával megosztott 3. helyezést szerzett. Hogy értékeli az eredményt? Mi a véleménye a pályázatról és az irodalmipályázat.hu weboldalról?

Marton-Ady EdinaTermészetesen az első helynek jobban örültem volna. Elégedett vagyok az eredményemmel. A pályázat témája nagyon jó volt, mert nehéz feladat volt visszhangot találni önmagamban a megadott sorokra. Rengeteget kellett gondolkodnom, amíg megtaláltam azt a témát, amiben benne volt az az érzelmi töltet, amit én kiéreztem ebből a két sorból. Tudatosan tartottam magam távol az eredeti verstől, mert féltem, hogy befolyásolna, így azt már csak akkor olvastam el, amikor beadtam a pályázatot. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy hivatásos, kötettel már rendelkező írók, költők is részt vesznek a megmérettetésben, ez ugyanis szinte bevehetetlen akadályt jelent a kezdőknek.  Talán ennek is tudható be, hogy megosztott helyezések születtek. A weboldal.  Én kicsit átgyúrnám. Funkciójának nagyjából megfelel, de esztétikailag nem a legfelemelőbb. A menü is kicsit nehézkes, nehezen lehet eljutni A-ból B-be, pláne az új felhasználóknak, mint amilyen én vagyok. Egy letisztult felület néhány képpel közelebb hozná az olvasókhoz. Tartalmilag is fejleszthető lenne, mivel igen széles réteghez eljut – ezt bizonyítja a 300 pályázó – létrehozhatna online irodalmi felületet is. Akár irodalmi online folyóiratot. Merjünk nagyot álmodni!

Gyakran indul hasonló pályázatokon? Mesélne pár szót eddigi irodalmi munkásságáról.

0 comments | A teljes bejegyzés